TV On Demand

Visst blir det allt mer så att man tittar på det man vill kolla på på tider som passar bättre än tiden i TV-tablån. Uppenbara fördelar men också stora nackdelar.

Ett tag spelade jag in på video de program jag inte hann se för att titta senare, men inte blev det av. Dom där banden blev alltid liggande tills det var dags att spela in ett nytt program man missat och då spelade jag över det förra avsnittet eftersom jag i alla fall inte fått tid att titta ifatt. Så där höll det på och så där tror jag det blir nu också.

SVT har sänt några bra serier nu över jul-o-nyårshelgen: Palme, ABBA och Stenbeck t.ex. Jag har följt dom serierna på ordinarie sändningstid,och hade jag missat något avsnitt så skulle jag förstås ha tittat på SVTPlay. Men sätter man sig verkligen och gör sig besvär med att kolla igenom utbudet på SVTPlay och tittar på programmen där om man inte tidigare noterat programmen i TV-tablån? Jag tror inte det. Nu kommer det väl ny teknik förstås där det går lättare att söka program så man får väl se.

Och en sak missar man nog med TV On Demand: När man, som jag, rätt ofta sitter och slötittar på TV kommer man ibland in på gobitar man knappast väljer aktivt när man kollar TV On Demand. Som igår kväll när jag halkade in på ”När Rocken kom till Sveg”. Ett svängigt och kul program jag kanske missat om jag inte redan satt framför TV:n.

Kristina Kappelins resa genom Europa har vi följt regelbundet på tablåtid, men vi kanske inte speciellt hade valt de programmen om vi letat i menyerna hos SVTPlay. Bara ett par exempel.

En ytterligare sak som är lite trist med TV On Demand är att det blir nog lite mer ensamtittande då. Var och en kollar sina program i datorn, mobilen eller surfplattan och man missar chansen till samtal om programmet. Och många program lämnar ju svallvågor på nyhetsplats och i debattforum, är man lite sen med att titta på det där programmet man inte hann se på tablåtiden så är man ju utanför den debatten. Det är nog också inte så dumt att sitta med sina barn och ta del av program som barnen aldrig skulle valt själva.

Visst växer TV On Demand och det som är bra ska jag ta till mig, men jag fortsätter nog att bänka mig en hel del i TV-fåtöljen ett tag till. Rapport 19.30 och så väljer jag godbitarna fram till sena sena natten. Gammalmodigt, eller ett utslag av att man är engagerad av samhällsdebatten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s