Bidragssverige blev Avdragssverige

Det hette ju så en gång, Bidrag – bidrag – bidrag sa Carl Bildt, nu är det bara avdrag – avdrag -avdrag som gäller. Avdrag på skatten. Vi skulle ju bort från det en gång – för att slippa trixandet trodde jag. Enklare skattesystem, överskådligt, mer rättvist.

Men sen kom Alliansen till makten och så var det igång. Jobbskatteavdraget gjorde först skatten orättvis – pensionärer, sjuka och arbetslösa får inte del av nån sänkt skatt. Sen blev det avdrag för gåvor med oklara regler. Klart det fifflas och ger tillfälle för kreativa lösningar. Man har ju sett så många fall hur folk tänjer på gränser och hittar kryphål. Utan att ha det minsta belägg för att det avdragsfuskas med gåvor så påstår jag det som Karlsson i Hemsöborna sa: ”Så ä’ de’ för de’ vet jag”. Är det oklara regler så fuskas det. Punkt.

Så har vi Rut-avdraget. Det började med städning, men nu så är det OK med att få skatteavdrag för att ordna barnkalaset. Skatteavdrag för läxläsning är upprörande bara det, men att barnkalasa med skatteavdrag är ju ”hål i huvudet” som vi sa en gång, helt oanständigt. Och så idag hör jag att när barnkalaset är slut så kommer bartendern hem till de utmattade föräldrarna som för att få livspusslet att gå ihop har anlitat en bartender till kvällen för att blanda drinkar. Med skatteavdrag. Nu är det inte upprörande och oanständigt, nu börjar det bli kriminellt! Och herr finansminister Borg och Skatteverket säger ”jomenvisst, det är OK! Helt enligt reglerna”. Jag blir galen.

Den orättvisa inkomstskatten  kommer det att bli en aktion mot den 3:e december som jag till 100% stöder. Vi som betalar högre inkomstskatt kräver inte sänkt skatt, bara SAMMA skatt som övriga, sen är det upp till politiken att lösa det problemet. Och Rut-avdraget måste man ju se över. Det är lätt att spekulera över andra ”hushållsnära” tjänster Rutan kan klara av. Dert ryktades om skumma tjänster i början, inte blir jag förvånad om det kommer fler avslöjanden, men då säger väl Borg bara . ”Jobb som jobb”. Och det var ju det som Bildt satte som motsatsen till Bidrag: Jobb – jobb – jobb.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s