En sjukdomsperiod 7.

Inspirerad av en tidningsartikel hösten 2012 om en bandyspelare i VSK och hans sjukdom berättar jag här i några inlägg om min sjukdomsperiod hösten 1980 när jag var drabbad av samma sak Arteriovenös Kärlmissbildning, Aneurysm, en sjukdom jag blev helt återställd från. Kan kanske vara lite tröst i eländet för andra som blir drabbade

7. Utskriven från lasarettet

Tre månader på sjukhus avlöstes av tre månaders sjukskrivning hemma. Med dagens tanke att det bara gäller att snabbast möjligt komma tillbaka till arbetet kan man undra om jag hade orkat nutidens krav, jobblinjen framför allt. Jag behövde all tid för att bara återhämta mig, vecka efter vecka, månad efter månad, det fick ta sin tid. Tänk om jag bara blivit nedbaxad till jobbet för att sitta och hänga vid skrivbordet i stället för att låta kroppen återhämta sig. Högst någon timme i veckan hade jag orkat till ingen nytta alls.

Varje vecka var jag däremot några timmar på Rehab för träning, balans, koordination etc.  Hemma var vi ute och gick jämt. Inga långpromenader, men med tiden orkade jag en kilometer, kanske två.

7 november var en dag jag minns. Då låg jag på ryggen och kunde för första gången titta rakt upp i taket. Vilket framsteg! Jag hade så länge bara kunnat ligga på höger öra. Framåt jul hade jag kommit så långt att vi kunde gå på dansföreningens julfest, och jag försökte hålla igång så mycket jag orkade, det var ren träning för mig. Men jag hörde några viskningar bakom ryggen ”och så är han sjukskriven…”. Det är alltid nån som tror att man utnyttjar systemet.

Så skulle jag börja jobba igen 1 februari, och några veckor innan hade jag ett samtal med en kurator som ville ordna ett möte med min arbetsgivare. ”Behövs inte” sa jag ”det ordnar jag själv”

Sista veckan i januari hade vi Kick Off på jobbet. Jag skulle börja jobba veckan därpå men var medbjuden (till Sälen tror jag) men fick några konstiga kommentarer av mina chefer som visade att dom inget förstod vad det innebär att vara sjuk. Dom trodde jag gått hemma och haft det bra med sjukersättning utan att behöva arbeta. Visst skulle jag haft det där mötet som kuratorn hade velat ordna.

Sex månaders sjukdomsperiod var över. Måndagen 2 februari var jag åter i tjänst hos IBM i Västerås, och nu återstår bara slutsummeringen i den här lilla bloggserien.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s