En sjukdomsperiod 3.

Inspirerad av en tidningsartikel hösten 2012 om en bandyspelare i VSK och hans sjukdom berättar jag här i några inlägg om min sjukdomsperiod hösten 1980 när jag var drabbad av samma sak Arteriovenös Kärlmissbildning, Aneurysm, en sjukdom jag blev helt återställd från. Kan kanske vara lite tröst i eländet för andra som blir drabbade.

Del 3. Inlagd på sjukhus.

En lördagskväll efter en jobbig hemresa från Ramundbergen hamnade jag så på akuten i Västerås , och blev förstås genast inlagd. Och under ett par veckor ”utsatt” för en mängd olika undersökningar. Jag hade aldrig fysiskt ont av min sjukdom, men jag minns att jag ofta tänkte att det inte kunde finnas 10 personer som var sämre än jag dom där första veckorna.

Jag kunde inte göra nånting mer än att ligga tungt i sängen på mitt högra öra, och helst skulle jag velat ligga under madrassen kände det som. En riktig kraftansträngning behövdes för att hasa sig upp lite grann för att äta lite av maten som kom in alldeles för ofta kändes det som. Matlusten var närmast noll. Och min rakning sköt jag upp till i morgon, och sen till nästa morgon, och till nästa…

Flera patienter på mitt rum var såna som fått hjärnblödningar med afasi, hittade inte orden men ville gärna åka ner till jobbet ett tag till det där mötet innan behandlingen fortsatte. Det är svårt att acceptera att man blivit plötsligt sjuk.

Man tog ett ryggmärgsprov som skulle vara smärtsamt, men det var inte alls så farligt som man sagt, inget gjorde direkt ont, men allt var jobbigt så snart jag behövde sätta mig upp. Efter några ytterligare prov fick jag sjuktransport till Akademiska Sjukhuset i Uppsala när jag varit c:a 14 dagar på Centrallasarettet i Västerås.

I Uppsala hamnade jag på Neurologavdelningen (85 tror jag det hette) och undersökningarna fortsatte. Två jobbiga undersökningar minns jag speciellt.

En dumdryg läkare skulle nog testa en egen teori och jag hamnade på hans undersökningsrum. Först såg han blånaderna i mitt armveck från alla blodprov och antydde klockrent att jag var sprutnarkoman. Sen skulle jag titta upp i taket. ”Det kan jag inte” sa jag, ”jag kan bara ligga på höger öra”. ”Jodå, det kan du visst” sa han. Så tjafsade vi ett tag innan jag gav med mig, vred sakta huvudet upp mot taket och la en kräkkaskad rakt i nyllet på den dumdryge läkaren, som snabbt avslutade undersökning.

Vid ett annat tillfälle skulle jag göra en mängd små rörelser med ögonen och huvudet medan allt registrerades på en pappersremsa. Nu skärpte jag mig så jag inte skulle kräkas. Det var otroligt jobbigt och tog uppåt en timme men sköterskan tog det så fint så jag klarade av det. Men när allt var klart blev hon alldeles tyst och började stamma. Pappersremsan hade fastnat i skrivaren! ”Det har aldrig hänt förr” sa hon och var så ledsen, men ”sånt får en karl tåla” minns jag att jag sa. ”Vi tar en vända till!”

En undersökning som jag inte minns riktigt hur man gjorde var nog lite riskfylld. En sköterska satt berdvid mig hela tiden och pratade med mig för att kolla hur jag mådde. Och mitt i undersökningen bara försvann jag, allt började snurra, blodtrycksfall? Dom stoppade undersökningen så jag fick komma till sans och vila en stund och så gjorde man väl på nåt annat sätt i stället. Det är väl sånt som händer.

Datortomografiundersökningarna var också extremt jobbiga. Liggande på rygg med huvudet fastspänt skjuts man in i röntgenapparaten som långsamt, långsamt tar c:a 250 bilder. Jag låg och räknade och bara väntade att det hela skulle ta slut så man drogs ut därifrån. Och jag klarade mig varje gång där utan någon kräkkaskad.

Så blev diagnosen Hjärntumör, Margareta blev informerad och jag skulle opereras 20 augusti, bara 18 dagar efter att jag blivit inlagd. Kvällen innan operationen var det noggrann klippning ”men vi har bara en frisyr” skojade tjejerna som rakade bort håret på mig. Konstigt nog var jag inte ett dugg nervös innan operationen, när man är så där dålig finns det ju inga alternativ, så jag sov gott natten innan operationen. Margareta sov nog sämre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s